De voordeligste oplossing voor duurzame datacenterkoeling en klimaatbeheersing.

Voordelig Duurzaam Betrouwbaar
 
 

De noodzaak van gekoeld ventileren met indirect adiabatische koeling!

Donderdag 18 april 2024

De verhoogde isolatiewaardes en luchtdichtheid van gebouwen stellen eisen aan een juiste klimatisering. Hiernaast dienen deze gebouwen ook te voldoen aan de energie prestaties zoals in de BENG wordt voorgeschreven. Deze bouweisen laten zien dat een juiste balans in ventielatielucht, de luchtkwaliteit, het comfort en energieprestaties kan verbeteren en hiermee te zorgen voor een comfortabele leefomgeving.

Door de manier van bouwen blijkt gekoeld ventileren noodzakelijk om te voorkomen dat gebouwen opwarmen en de leef en werk omgeving hierdoor minder comfortabel wordt. Het koelen van lucht kost energie en heeft een negatieve impact op de energieprestatienorm. Door het toepassen van indirect adiabatische koeling kan er aanzienlijk op de koelingskosten worden bespaard door het hoge rendement van het indirect verdampen van water.

Voor de woning en utiliteitsbouw heeft Air@Work de Fairtype ontwikkeld. De Fairtype is een ventilatiesysteem voorzien van een tegenstroom warmtewisselaar welke in de winter met een hoog rendement warmte kan hergebruiken voor het opwarmen van de ventilatielucht en in de zomer doormiddel van indirect adiabatische koeling de ventilatielucht kan afkoelen. Op deze manier wordt er het gehele jaar op een duurzame en energie efficiƫnte wijze de gebruikersruimten voorzien van comfortabele ventilatielucht.

Indirect adiabatische koeling is een natuurlijk proces. In de Fairtype wordt in een hoog rendement tegenstroomwisselaar in de afzuiglucht water verdampt waarmee de verse buitenlucht indirect wordt afgekoeld. Hierbij kan als stelregel worden genomen dat in de warme periode de natte bol buiten temperatuur de droge bol toevoerlucht temperatuur wordt. Dit betekent dus een aanzienlijke afkoeling van de ventilatielucht. Door de manier van waterverdamping zal de luchtvochtigheid in de toevoer lucht in absolute zien niet toenemen. Hierdoor wordt dit ook comfort ventilatie genoemd.

Omdat indirect adiabatische koeling een natuurlijk proces is kan aanvullende koeling noodzakelijk zijn voor bepaalde ruimtes. Indien er hiervoor een warmtepomp wordt toegepast kan deze circa 50% kleiner worden uitgelegd. De warmtepomp zorgt dan in de winter voor eventueel aanvullende verwarming en in de zomer voor aanvullende koeling en ontvochtiging. Bijkomend voordeel is dat hierbij de gebruikte koelenergie van de warmtepomp het rendement van het indirect adiabatische koel proces verbeterd. Dus ook in deze hybride combinatie is de Fairtype een energie efficiƫnte en duurzame oplossing.

De Fairtype is bijzonder goed toepasbaar voor de grotere woningen, scholen, zorginstellingen en kantoren.

Kijk welke Fairtype model bij uw situatie past.